Damlataş Mağarası Nedir? Damlataş Mağarası, Antalya ilinin Alanya ilçesinde 1948 yılında vapur limanı için yapılacak taş ocağında, yapılan dinamit parlamaları ile ortaya çıkmış bir tarihi mağaradır. Bu mağara 1948 yılında turizme açılarak, birçok tarih meraklısı insanın ilgisini kendisine çekmiştir.
Antalya Damlataş Mağarası kayaç türü nedir?
Damlataş mağarası, günümüzdeki gelişim sürecini tamamlamış ve 540- 545 m yükselti basamakları arasında askıda kalmış, fosil bir mağaradır. Karadağ kireçtaşı olarak adlandırılan Üst Jura-Alt Kretase’ye ait dolomitik kireçtaşı ile dolomit litolojisinden oluşan formasyon içerisinde gelişmiş bir mağaradır.
Damlataş Mağarası Antalya’da mıdır?
Antalya, Alanya İlçesi’nde şehir içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km. dir. Özellikleri: Damlataş Mağarası, 1948 yılında vapur iskelesi inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur.
Damlataş Mağarası nın özellikleri nelerdir?
Damlataş Mağarası, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Mağaranın kapısından içeri girince 50 m uzunluğunda bir geçit, 13–14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 m³ hava ihtiva etmektedir.
Damlataş Mağarası kaç yıllık?
Yan kristalize kalker içinde bulunan mağaranın sarkıt ve dikitleri 15 bin yılda oluşmuştur. Mağaraya, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adı verilmiştir.
Tor topografyası kayaç türü nedir?
Kütle halindeki granitler, fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğradıklarında değişik boyut ve şekillerde bloklara dönüşür. Granitlerin ayrışması sonucu yer yer birbiri üzerinde köşeleri yuvarlaklaştırılmış bloklardan oluşan bir topografya şekli meydana gelir. Buna tor topografyası denir.
Travertenler hangi kayaçlardan oluşmuştur?
Travertenler, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşimindeki kimyasal tortul kayaçlardır. Yer altı sularının içlerindeki kalsiyum karbonatın belirli koşullar altında çökmesi sonucu meydana gelirler. Bu çökelme zamanla yumuşak hatları olan travertenleri oluşturur.
Damlataş mağarası giriş ücreti ne kadar?
Mağarayı her gün 09.000-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş Ücreti: tam 6 TL, öğrenci 3 TL. Mağara belediye işletmesinde olduğundan müze kart geçerli değil. Aracınızla gidecek olursanız otopark için de ödemeniz gereken park ücreti 5 TL.
Antalya Astım Mağarası nerede?
Damlataş Mağarası Antalya ilinin Alanya ilçesinde yer almaktadır. Mağara, Alanya Marinasına 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraya bölgede en yakın bulunan yer ise Yeni Yüz Yıl Atatürk Parkı olarak belirlenmiştir. Mağaraya aracınız ile Alanya merkezden yaklaşık 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.
Mağarası hangi ilde?
İnsuyu Mağarası Burdur ve Antalya arasında bulunan ve burdur iline bağlı olan bir mağaradır. Burdur – Antalya karayolunun 15. Kilometresinde Mandıra köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Burdur merkeze 13 kilometre uzaklıkta olan İnsuyu Mağarası 1965 yılında ziyarete açılmış bir mağaradır.
Damlataş Mağarası hangi hastalığa iyi gelir?
Astım hastaları 30 kuruş gibi sembolik bir rakam karşılığında mağaradan yararlanabiliyorlar. ‘ dedi. Nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması dolayısıyla astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen mağarayı geçen yıl 4 bin astım hastası ziyaret etti.
Dim Mağarası kaç yıllık?
Dim Mağarası – Antalya
Mağaranın denizden yüksekliği 232 metredir. 1998 yılında açılan mağara, Türkiye’nin ziyarete açılan ikinci büyük mağarasıdır. Bir milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Damlataş Mağarası doğal mı yapay mı?
Damlataş Mağarası, Alanya ilçesinde bulunan en turistik doğal anıtlardan biri olarak özellikle yaz döneminde meraklılarını kendine çekiyor. Kireçli suyun oluşturduğu sarkıt ve dikitlerle sıra dışı bir manzara sunan Damlataş Mağarası, 1948 yılında bir mühendis tarafından tesadüfen bulunmuş.