Çocuk desteklenmeli, okula birlikte gidilmeli ve içeri girilmelidir. Orada onu beklemek ve buna belirli bir süre devam etmek çocuğun okul fobisini yenmesine yardımcı olur. Bu süreçte ebeveynin çocuğunu takdir etmeyi, okula gittiği için onu onurlandırarak ödüllendirmeyi ihmal etmemesi gerekir.
Okul fobisi ne kadar sürer?
Okul korkusu çocuğun çeşitli nedenlerle 3 günden daha fazla süre okula gitmek istememesi, gitmeden önce çok söylenmesi, okula gittiğinde de eve gitmek için çok ısrarcı olması durumudur. Bu durum 1-2 hafta da sürebilir. Okul korkusunun nedeni nedir? Çocuktan çocuğa değişir ama birkaç nedeni var.
Kızım okula gitmek istemiyor ne yapmalıyım?
Okula karşı direncin belirtilerini tanıyarak, sorun daha da kemikleşmeden önlem alın. Çocuğunuzla sık sık konuşarak okula gitmek ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz duygu ve düşüncelerini dile getirmesine yardımcı olun.
Okul kaygısı yaşayan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım?
Çocuk, onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip, onu anlamaya çalışmak en doğru yaklaşımdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak gerekir. Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çalışılmalıdır.
Okul fobisi olan bir çocuğun okula alışmasını sağlamak için neler yapılmalıdır?
Neler Yapılmalı?
- Çocuğunuzun okula gitmek istemediği durumlarda okula gitmesi gerektiği yönünde net ve ikna edici tutum sergilenmesi, gerekirse bir süre çocuğunuzun sizinle okula gitmesinin sağlanması gereklidir.
- Çocuğunuza verdiğiniz sözleri gerçekleştirmek, çocuğunuzun size her koşulda güven duymasını sağlayacaktır.
Okulda çocuğun sosyalleşmesi için ne yapmalı?
Çocuğun ilgi ve yeteneğine göre boş zaman etkinlikleri yaratılmalı. Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.
Okul fobisi nasil anlasilir?
Okul fobisinin tipik özellikleri arasında; sıkıntı, ağlama, sinirlilik, uykusuzluk, saldırganlık, baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık sayılabilir. Tepkiler okul saatleri yaklaştığında daha da artar. Bu şikayetler en sık okulların açıldığı zamanlarda yaşanır.
Okumak istemeyen Ergene ne yapmalı?
Okula gitmek istemeyen ergen ve çocuklarda, duygularla ilgili meseleler ön plandadır. Öfkeyle bağrışmadan önce tek yapılması gereken bu konuyu uygun zamanda çözme ve konuşma konusunda çocuğunuzla anlaşma yapmaktır. Altında yatan sebebi sakince keşfetmek ve güvenerek sizinle paylaşımda bulunabilmesi için bu gereklidir.
Çocuğun okulu sevmesi için ne yapmalıyım?
Çocuklara Okulu Sevdirmenin Yolları
- 1.Tedirgin Görünmeyin.
- 2.Evden Çıkmadan Önce.
- 3.Okula Gitmemek Gibi Bir Seçeneği Olmadığını Anlamasını Sağlayın.
- 4.Çocuğunuzu Başka Çocuklarla Karşılaştırmayın.
- 5.Okul Hakkında Sorular Sorun Ama Sorguya Çekmeyin.
- 6.Çocuğunuzun Sıkıntılarını Kendisinin Yanında Başkalarıyla Paylaşmayın.
Çocuk okula gitmek istemiyor neden?
Çocukların okula gitmek istememelerinin altında pek çok neden yatarsa da en sık rastlanan nedenler şöyle sıralanabilir: Arkadaşlarıyla ama özellikle en yakın arkadaşla yaşanan sorunlar. Sınıfın düzenine ve ders işlemedeki düzene uyum sağlayamama. Diğer çocukların giyim ve davranış tarzlarından farklı olma.
Okul korkusu nedir?
Okul fobisi çocuğun yoğun endişe ve kaygı nedeniyle okula gitmek istememe durumudur. Okul saati geldiğinde ağlama, küsme, inatlaşma, saldırganlık, öfke davranışlarının yanı sıra mide bulantısı, kusma, karın ve baş ağrısı gibi davranışlarda bulunabilirler.
Bir çocuk neden okuldan kaçar?
Ailelerin duyarsız yaklaşım içinde olmaları okuldan kaçmayı alışkanlık haline getirebilir. Okuldan kaçan çocuklarda, çocuğun okula gitmek istememesinin altında yatan şey daha çok okulu sevmemesi ya da ilişkisel problemler yaşamasıdır. Okula gitmediği için rahatsızlık duymazlar, saldırgan davranışlar gösterebilirler.
Sınıf korkusu nasıl yenilir?
İşte okul korkusunu yenmenin basit yolları;
- 1.Onu Anladığınızı Gösterin; Empati Kurun.
- 2.Okula Gitmek Zorunda Olduğunu Belirtin.
- 3.Öğretmenini Bilgilendirin, Tedbirli Olun.
- 4.Okulun Sosyal Yönünü Ortaya Çıkarın.
- 5.Şikâyetlerine Kulak Verin, İhmal Etmeyin.
- 6.Profesyonel Destek Alın; Oyun Ablası Seçin.
Çocuk ana okuluna nasıl alıştırılır?
Çocuğun anaokuluna başladığı ilk hafta yanında mutlaka velisi veya çocuğun tanıdığı ve güven duyduğu biri olmalıdır. Anaokulunun birinci günü çocuğun okulda bir saat kalması yeterlidir. Sonraki günlerde bu süre yavaş yavaş uzatılır. İkinci haftanın ilk günü genellikle çocuk velisi olmadan okuldaki programına katılır.