İzmir İktisat Kongresi, 17 Şubat 1923 günü Manisa temsilcisi Kazım Karabekir, Asım ve Fevzi Çakmak Paşalar ile Rus Büyükelçisi Aralof ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilof’un katılımları ile başlamıştır. Kongre, yeni Türkiye’nin İktisat Politikasını belirlemek amacıyla toplanmıştır.
İzmir İktisat Kongresi’nde benimsenen temel düşünce nedir?
17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihlerinde İzmir’de toplanan Türkiye İktisat Kongresinin en önemli kararlarını şöyle sıralamak mümkündür. 1.Hammaddesi yurt içinde yetişen veya yetiştirilebilen sanayi dalları kurulması gerekmektedir. 2.El işçiliğinden ve küçük imalattan süratle fabrikaya veya büyük işletmeye geçilmelidir.
İzmir İktisat Kongresi hangi ilke ile ilgilidir?
Türk Tarih Kurumunun kurulması, Türk Dil Kurumunun kurulması, Kabotaj Kanununun çıkarılması, TBMM’nin açılması, İzmir İktisat Kongresi’ni düzenleyerek Milliyetçilik ilkesini güçlendiren adımlar atmış ve Milli bir Türk Devleti’nin kurulmasını sağlamıştır.
İzmir iktisat kongresinde hangi kararlar alınmıştır?
İzmir İktisat Kongresi’nde Alınan Kararlar
Özel teşebbüse destek ve kredi sağlayacak iki devlet bankası kurulmalıdır. Dışarı ile rekabet edebilmek için sanayi bir bütünlük içinde kurulmalıdır.Yabancıların tekellerinden kaçınılmalıdır. şlanmalıdır. İşçilere amele değil işçi denmelidir.
1923 te yapılan İzmir İktisat Kongresi’nde nasıl bir kalkınma politikası benimsenmiştir?
İzmir İktisat Kongresi’nde, Atatürk Türkiyesi’nin ‘milli unsur’lara dayanan ‘ekonomik kalkınma modeli’ benimsenerek kararlaştırılmıştır. Ayrıca; İzmir İktisat Kongresi’nde ‘milli irade’ye dayalı devletin ‘ulus devlet’ ve ‘milli devlet’ özelliğinde olması bir ‘zorunluluk’ olarak kabullenilmiştir.
17 Şubat 1923 tarihinde toplanan Izmir Iktisat Kongresi’nin temel amaçları nelerdir?
Birinci Türkiye İktisat Kongresi olarak da adlandırılan İzmir İktisat Kongresinin tarihi 17 Şubat 1923’dür. İktisat Kongresi’nin İzmir’de toplanmasının amacı, İzmir’in büyük bir ticaret merkezi olmasının yanında Yunan ordusunun yakıp yıktığı İzmir’i gazetecilere, Anadolu insanına ve yabancılara göstermektir.
Misak ı iktisadi hangi ilke ile ilgilidir?
Kongrede alınan karar ile Misak-ı İktisadi ilkesi kabul etmiştir. Bu ilkede anlatılmak istenen ”Ekonomik kalkınmamız ve gelişmemiz milli bağımsızlığımız içerisinde sağlanmalıdır ve temel hedef siyasal bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığında sağlanması, kabul edilmesidir.”
Devletçilik ilkesi neyi ifade eder?
Atatürkçü düşüncenin devletçilik ilkesi, Kurtuluş Savaşı’ndan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, memleketin en kısa zamanda kalkınması sürecinde, özellikle ekonomik alanda bireylerin yapamayacağı bazı işleri devletin üzerine alması esasına dayanır.
Misaki iktisadi hangi ilke ile ilgilidir?
17 Şubat 1923 yılında bir araya gelen İzmir İktisat Kongresi tarihi dönüm noktasıdır. Lozan’da üstüne gidilen Misak-ı Milli olgusu, Kongrede İktisat Misakı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kongrede alınan kararlar ‘karma ekonomik’ sisteme dayalıdır.
17 Şubat 1923 te Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını ve politikaların belirlenmesini amaçlayan bir İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar nelerdir?
İzmir İktisat kongresinde alınan kararlar: · Yeni Türk Devleti Liberal bir ekonomi izlemelidir. · Hammaddesi yurt içinde bulunan sanayi dalları kurulmalıdır. · Küçük işletmelerden ve el işçiliğinden süratle büyük işletmeye geçilmelidir.