Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.
Üniversite tercihleri nasıl ve neye göre yapılır?
İlk üç tercihlerinde puanlarına ve başarı sırasına hiç bakmadan hayal ettikleri bölümü yazsınlar. Sonraki beş tercihte de kendi başarı sıralarından biraz daha yüksek bölümleri yazsınlar. Ardından kendi başarı sıralarına eşit ya da düşük puandaki bölümleri yazarak tercih yapsınlar. İşin doğrusu da budur’ diye konuştu.
2021 üniversite tercihleri nasıl yapılır?
‘2021-YKS tercih işlemleri, 05 Ağustos 2021 tarihinde saat 10.00’da başlayacaktır. ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 20 Ağustos 2021 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Üniversite neye göre öğrenci alıyor?
Buna göre Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 ve Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) 180 olan baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi ilgili puan türüne orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, üniversiteye girecekler.
En doğru tercih nasıl yapılır?
- ‘İYİ BİR TERCİH’ NASIL OLMALI? “İyi bir tercih, en son tercihini nerede durduracağınla ilgilidir.
- TERCİH ARALIKLARINA DİKKAT! Yüzde 20-30 yukarıya kadar çıkın.
- YOLUNUZDAN SAPMAYIN.
- PUANINIZI DOĞRU OKUYUN!
- BARAJA DİKKAT!
- PUANA DEĞİL, SIRALAMAYA BAKIN’
- ÖZEL KOŞULLARA DİKKAT!
- ALTTAKİ TERCİHE ÜZÜLME!
YKS tercihleri puana göre mi sıralamaya göre mi?
Tercih yaparken en geçerli kriter sıralamadır
Tercih sürecinde üniversite adayları, YKS ‘lerde elde ettikleri sonuçlar çerçevesinde seçim yapacaklar. Bu seçimi yaparken de ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu tüm adaylar için yol gösterici önemli bir rehber olacaktır.
Üniversite tercihi yaparken hangi puana göre yapılır?
Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT’de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları; AYT’de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.
2021 Tercihler nasıl yapılmalı?
Tercihlerinizi 20-23 Eylül 2021 tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr sayfamızdan ve ÖSYM AİS mobil uygulamamızdan yapabilirsiniz. Yapacağınız tercihlerin şimdiden hayırlı olmasını dilerim.’ açıklamasını yaptı.
2021 YKS tercihleri neye göre yapılacak?
Her sene puanlar değişiklik gösteriyor ama başarı sıralarıyla tercih yapmak çok daha doğru. Bu sene yine başarı sıralarına bakacağız ve elimizde olan veride 2020 yılının başarı sıraları kılavuzda da zaten bu başarı sıraları var. Bu başarı sıralarına göre tercih yapacağız.
ÖSYM tercih yerleştirme nasıl yapılıyor?
Adaylar, 2021-YKS Ek Yerleştirme tercihlerini, 20-23 Eylül 2021 tarihleri arasında T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaklardır.
Üniversiteler neye göre öğrenci alıyor 2022?
2022 YKS’den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanması gerekecek. Yani özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların 2022-YKS’ye başvuru yapmaları zorunlu olacak.
Üniversiteler neye göre öğrenci alıyor 2020?
Hepiniz puanlarınıza (ya da sıralama, sıralama da puana göre sonuçta) sıralanıyorsunuz. Daha sonra en yüksek puanlıdan başlayarak kontenjan kadar kişi alınıyor. Örneğin 480, 475, 472, 468, 465 ve 462 puanlı 6 tane öğrenci tercih etti o üniversiteyi.
Tercih yaparken ilk sıra önemli mi?
Tercihler mutlaka başarı sırasına göre yapılmalı. ÖSYM, yerleştirme işlemini başarı sırasına göre yapar. Aynı programı, 1. tercihine ve 15. tercihine yazan adaylardan biri o programa yerleşecekse, başarı sırası daha iyi olan aday yerleşir.
Tercih sıralaması nasıl olmalı?
YKS Tercih yaparken sıralama nasıl olmalı?
Adaylar kendi sıralarının yüzde 20 daha üstünden başlayarak kendi sıralarının yüzde 40 altına kadar inerlerse doğru bir liste yaparlar.
Tercih aralığı ne olmalı?
Peki tercih aralıkları ne olmalı? Örneğin ; Başarı sıralaması 20 binde olan öğrencilerin ilk 4-5 binden birkaç tercih yapması, ama tercih yoğunlaşmasının 10-25 bin arasında olması, daha da somutlaştıracak olursak; kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında liste oluşturulabilirler.