Izmir Işgali Nerede Kararlaştırıldı?

İzmir’in işgaline 12 Mayıs 1919 Pazartesi günü, Paris’te karar verildi. İzmir’e çıkacak Yunan Birinci Tümeni Selanik Limanı’nda gemilere bindirildi. İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe da Yunan işgalini arkadan desteklemek üzere “Iron Duke” adlı amiral gemisiyle İzmir’e hareket etti.
İzmir’in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris’te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919’da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 9 Eylül 1922’de Türk ordusunun kente girmesiyle sona eren işgaldir.

İzmir kaç yıl işgal altında kaldı?

15 Mayıs 1919’da başlayan İzmir’in işgali, 9 Eylül 1922’de Türk Ordusunun kente girmesi ile son buldu. İzmir’in işgali düşüncesi 1919’un Şubat ortalarında Yunanistan başbakanı Venizelos’un önerisiyle, İngiltere başbakanı Lloyd George tarafından ortaya atıldı.

Yunanlılar ne zaman İzmir işgal etti?

Bu tehlike İzmir halkını derin bir acıya boğdu. Yunanistan 15 Mayıs 1919’da İtilaf Devletleri adına ve onların korumasında İzmir’i işgal etti.

İzmir ve çevresi neden Yunanlılara verildi?

Paris Barış Konferansında ise Batı Anadolu’da yerleşmiş ve bu yolla Akdeniz’i kontrol altında tutabilecek güçlü bir İtalya yerine aynı bölgede kendi kontrolündeki bir Yunanistan’ı çıkarları için daha uygun gören İngilizlerin desteğiyle, İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesine karar verilmiştir.

İzmir’in işgali nasıl bitti?

Türk ordusunun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na giden süreci başlatmış; Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayarak bağımsızlığını kazanmıştır.

İzmir işgali neden ve sonuçları?

15 Mayıs 1919’da Rumlar tarafından işgal edilen İzmir, Anadolu’da yapılan ilk önemli işgaldir. İşgale, İtalya’nın Anadolu’daki toprak kazancını dengelemek adına izin verilmiştir. Başlangıcın İzmir ile olmasının ana sebebi ise Rum nüfusunun Türkler’den fazla olduğu iddasıdır.

Afyon kaç yıl Yunan işgalinde kaldı?

Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921’de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.

See also:  Okul Kamera Kayıtları Ne Zaman Silinir?

Yunanlılar işgal ettiği şehir hangisi?

Yunan birlikleri muharebe yapmaksızın 24 Haziran 1920’de Kırkağaç’ı, aynı gün akşamında Soma’yı işgal ettiler. Bir sonraki hafta, 24 Haziran 1920’de Salihli, 25 Haziran 1920’de Alaşehir, 28 Haziran 1920’de Kula, 18 Ağustos 1920’de de Demirci ilçeleri işgal edildi.

Yunan işgali ne zaman başladı?

Batı Anadolu’daki Yunan işgali, 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir’i işgal etmesiyle başladı.

Ingiltere neden Yunanlıları destekledi amacı ne?

Lloyd George’a göre İngiltere, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla Doğu Akdeniz’de ortaya çıkacak olan güç boşluğunu doldurmak için Yunanistan’ı desteklemek zorundaydı.

Izmirin işgali neden önemlidir?

İzmir kan dökmeden Yunanlılara teslim edilmeyecekti. İzmir’in işgali Yunanistan için büyük bir önem taşıyordu; Megola İdea yani büyük Yunanistan ideali artık gerçekleşmekteydi. Batı Anadolu’yu kapsayan Bizans İmparatorluğu yeniden kurulabilecekti.

İzmir’in kurtuluşunda ne oldu?

Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir’i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.

Hangi savaştan sonra Yunan işgali sona erdi?

30 Ağustos 1922 Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonunda, düşman ordusunun büyük kısmı dört taraftan sarılarak Mustafa Kemal Paşa’nın ateş hatları arasında, bizzat Zafertepe’den idare ettiği savaşta, tamamen yok edildi veya esir edildi.

Aşağıdaki tarihlerin hangisinde düşman işgalinden kurtarılmıştır?

Ülkemizin kuruluş tarihindeki en önemli günlerden olan, 9 Eylül İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluş günü hakkında detaylar 9 Eylül 1922’de Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir’i düşmandan kurtarmasının üzerinden 95 yıl geçti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Adblock
detector